+90 312 278 58 40
candizel@boschservice.com.tr

Dizel Sistemler

Common Rail Sistemi CRS

Bosch Common Rail Sistemini, binek otomobillerine yönelik dünyada bir ilk olmak üzere 1997 yılında piyasaya çıkardı. Ticari taşıtlara yönelik Common Rail üretimi ise 1999 yılında başladı. Sistem adını, tüm silindirleri yakıtla besleyen ve basınç akümülatörü görevini gören ortak yüksek basınçlı yakıt hattından (Common Rail = Ortak Ray) alıyor. Diğer enjeksiyon sistemlerinin aksine, Common Rail teknolojisinde basınç üretimi ve enjeksiyon birbirinden ayrı. Ayrı bir yüksek basınç pompası yakıt hattını sürekli olarak yakıtla besliyor. Diğer dizel doğrudan sistemleri her püskürtme işlemi için yüksek yakıt basıncını her defasında yeniden biriktirmek zorunda kalırken, Common Rail Sistemi düşük motor devirlerinde bile uygun basınçlı yakıtı daima hazır bulunduruyor. Üstelik, Common Rail teknolojisi her çalışma döngüsü başına çoklu püskürtme sağlıyor olmasından ötürü de klasik sistemlerden ayrılır. Bu döngü, sessiz çalışma için ön püskürtme (pilot enjeksiyon), ideal güç konuşlandırması için ana püskürtme, düşük emisyonlar için ise ikincil püskürtme şeklinde üçe ayrılır. Yakıt enjeksiyon memelerine basınçlı kısa hatlar aracılığıyla ulaşır. Püskürtme basıncı ne kadar yüksekse, enjeksiyon sistemi de yakıtı o kadar ince bir şekilde püskürtebilir ve böylelikle daha da verimli bir yanma sağlayabilir. Bosch 2005 yılında hafif ticari taşıtlara yönelik, 1,800 barlık enjeksiyon basınçları sağlayan Common Rail’in üçüncü jenerasyonunu piyasaya halihazırda sunmuştu. Bu sistemin, orta boy ve ağır ticari taşıtlara yönelik modeli ise 2007 yılında çıkmıştır. Ticari taşıtlara yönelik, 1,400 barlık enjeksiyon basıncına sahip ilk Bosch nesli, 1999 yılında seri üretime girdi. Bunu 2001 yılında, 1,600 barlık basınç üreten ikinci nesil takip etti.

Birim Enjektör Sistemi (UIS)

Birim Enjektör Sistemi (UIS) doğrudan dizel püskürtmeye yönelik bir sistemdir. Bu teknoloji aynı zamanda pompa-meme sistemi olarak da bilinir. 1994 yılında Bosch dünyanın ilk UIS’ini ticari araçlar için piyasaya sundu. Bu sitemin ayırıcı özelliği, enjeksiyon pompası ile enjeksiyon memesinin tek bir birim halinde bir araya getirilmiş olmasıdır (Birim Enjektör). Bosch Birim Enjektör Sistemlerini özellikle, en fazla sekiz silindirli ve silindir başına 80kW performansa sahip ağır ve orta büyüklükteki ticari taşıtlarda kullanır. İki kumanda ünitesinin kullanılması halinde, bu teknoloji 16 silindire kadar motorlarda da kullanılabilir.

Birim Pompa Sistemi (UPS)

Birim Pompa Sistemi (UPS) dizel püskürtmeye yönelik bir sistemdir. Birim Enjektör Sistemi (UIS) ile yakından bağlantılı olup, özellikle ticari taşıtlarda kullanılır. Bosch, “Birim Pompa Sistemi” olarak da bilinen bu teknolojiyi 1995 yılında dünyada ilk kez pazarlayan üretici olmuştur. UPS’in özelliği, her motor silindirinin kendi birim pompasına sahip olmasıdır. Sistem, tümleşik selenoid vanalı, yüksek basınçlı bir pompadan, kısa bir yakıt püskürtme hattından, bir basınç sevk bağlantısından ve klasik bir meme ve enjektör kütüğünden oluşur. Sistemin faydası, 2,200 bara varan püskürtme basınçlarına olanak tanımasıdır. Ek olarak, klasik sıralı veya distribütörlü enjeksiyon sistemlerinden yapılacak dönüşümlerde, silindir kafasının tamamen yeniden tasarlanması gerekmez. Motor üreticileri maliyetlerden tasarruf sağlar. Ek bir fayda ise, hasar gören pompa/vana birimlerinin değiştirilmesinin basit olmasıdır. Bosch, Birim Pompa Sistemlerini özellikle silindir başına 92kW performansa sahip, 4 ila 18 silindirli ticari taşıt motorlarında kullanır. Silindir adedi sekizin üzerinde olacaksa ikinci bir kumanda birimi gerekir.

Sıralı yakıt enjeksiyon pompası

Sıralı yakıt enjeksiyon pompalarında, her motor silindiri için bir pompa öğesi bulunur. Bunlar bir sıra halinde dizilidir. Sıralı yakıt enjeksiyon pompasının eksantrik mili, yanma motorunun dişlileri veya zincirleri tarafından tahrik edilir. Sıralı yakıt enjeksiyon pompası motorun yarı hızında ve daima dizel motorunun piston hareketleriyle eşzamanlı olarak çalışır. Yakıt, enjeksiyon memelerinin enjektör kütüğü düzeneklerine yüksek basınçlı hatlar aracılığıyla erişir. Sıralı yakıt enjeksiyon pompası, enjeksiyon sistemlerinin “klasiğidir”. Bugün ise yalnızca ticari taşıtlarda, şantiye ve tarımda kullanılan dizel motorlarda bulunmaktadır. 1,300 bara varan püskürtme basınçları sağlar.